Ежедневни грижи

 

1. Къпане


        Къпете вашето куче лятото - веднъж месечно, а зимата – на два-три месеца с шампоан за кучета. Честото къпане предразполага към дерматологични проблеми. Ако се е изцапало след разходка, забършете го с влажна кърпа. Нормално върху кожата на кучето се образува защитен слой включващ секрет отделян от кожните жлези и микроорганизми, които присъстват както на всякъде около нас така и върху кожата. Честото отмиване на този слой води до намаляване защитните способности на кожата  и предразполага към кожни болести. Ако е нужно по-често почистване, използвайте предназначените за това сухи шампоани.

 

 

 

2. Очи


        Често след разходка или лов в очите попадат чужди тела- семенца, прах  и др. Окото реагира със сълзотечение, зачервяване и болезненост. Не се опитвайте разтривайки клепачите да отстраните чуждото тяло, защото някои от семенцата са доста остри, което причинява допълнителни усложнения. Ако ветеринарния лекар е твърде далеч можете при домашни условия да се опитате да отстраните чуждото тяло, промивайки окото с физиологичен разтвор.Най-добре е обаче да се консултирате със специалист.

 

 

 


 

 

3. Уши

 

        За да се избегнат някои възпалителни процеси в ушите, е необходимо редовното им почистване, но само в тази област която се вижда. Това може да стане със специални дезинфекционни разтвори или лосиони, закупен от ветеринарните аптеки. Ветеринарния лекар ще отстрани косъмчетата от ушния канал, които са предпоставка за задържане на секрет и развитие на възпалителни процеси. Особено предразположени към възпалителни заболявания на ухото са дългокосмести породи, с дълги, клепнали уши. След разходка проверявайте внимателно за наличието на осили по козината.

 

 

 

 

4. Космена покривка

 

        Сресвайте домашния любимец с индивидуален гребен или четка. Отстранявайки излишните косми вие допринасяте за добрата хигиена на кожата. Неотстранените косми се натрупват, сплъстяват  и предразполагат към появата на дерматологични проблеми. През топлите месеци е препоръчително дългокосместите породи кучета и котки да бъдет подстригвани. Котките, които често се ближат, поглъщат част от космите, които от своя страна водят до оформянето на космени топки и храносмилателни проблеми. За предотвратяване на последното, има подходящи храни, малцови пасти и хапки.

 

 


 

 

 

5. Нокти


        Ако кучето не се движи достатъчно, ноктите му не се изтриват нормално. Дългите нокти пречат за нормалния вървеж на кучето, травматизират тъканите около тях, което се проявава с куцота. Консултирайте се с ветеринарния лекар и ако е необходимо, той ще подреже ноктите.

 

 

 

 

 

 

6. Зъби

 

        Приучавайте вашето куче от ранна възраст, да позволява миенето на зъбите му с предназначените за това пасти и четки. Не позволявайте да се натрупва зъбен камък по зъбите на вашето куче. Необходими са редовни стоматологични прегледи при ветеринарен лекар, за да се избегнат неприятния дъх, гингивитите, пародонтозата и др. С напредването на възрастта, ако не се обърне внимание, този проблем се задълбочава и може да доведе до изпадане на засегнатите зъби. Има видове храни и лакомства, предназначени за подобряване на устната хигиена.

 

 

 


 

7. Хигиена след естествени нужди


        Почиствайте при всяка разходка екскрементите на вашето куче, за да не се замърсяват околната среда. В къщи редовно измивайте и застригвайте областта около ануса. Не позволявайте там да засъхват фекалии, защото след това те попадат в домашния прах.